Karnawał to czas pieczenia pączków i smażenia faworków. Nigdy nie smakują tak wyjątkowo, jak właśnie w tym czasie. Tradycja karnawału sięga średniowiecza.

Pączki to w polskiej tradycji ciasto drożdżowe z różnego radzaju nadzieniem, usmażone na głębokim tłuszczu na ciemnozłoty kolor . Najczęściej z marmoladą różaną lub wieloowocową, ale pojawiają się też z nadzieniem z adwokata, jagodowym, powidłami itp. Do smażenia cukiernicy używają tradycyjnie smalcu lub frytury, czasami oleju.

Faworki inaczej chrust to kruche delikatne ciastka smażone na głębokim tłuszczu i posypane cukrem pudrem z dodatkiem cukru wanilinowego.

Kategorie: Cukiernictwo

1 komentarz

Agregator RSS · 21 grudnia 2024 o 16:39

Fascynuje mnie, jak osiągasz tak wysoką interakcję na swoim blogu. Czy możesz podzielić się swoimi sprawdzonymi strategiami zachęcania czytelników do aktywnego udziału w dyskusjach?

Dodaj komentarz

Avatar placeholder

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *